Pri izbiri upoštevamo naslednje dejavnike:

  • Nadvse pomembno je, da je tema za nas privlačna, razburljiva in nas veseli. Ko torej pregledujemo potencialna področja, je dobro pozorno prisluhniti, ob kateri temi se v nas prebudita raziskovalni duh in veselje do ukvarjanja z določeno problematiko.
  • Pomemben dejavnik je lahko tudi koristnost teme, pri čemer v prvi vrsti upoštevamo interes morebitnih delodajalcev, pomen za svoj nadaljnji razvoj kariere (npr. nadaljnje študijsko področje), lahko pa tudi družbeno korist, ki je lahko konkretna (npr. diploma koristi neki neprofitni organizacij) ali pa splošna (npr. diploma razišče nek družbeno aktualen ali pomemben pojav).
  • Pomemben dejavnik je tudi, kdaj želimo temo identificirati, saj imamo pri zgodnji identifikaciji nekoliko več svobode kot npr. zadnji hip, ko smo omejeni le z uradno ponudbo mentorjev. Vsekakor je priporočljivo, da se že med študijem razgledujemo po temah, ki so za nas zanimive, in morda tudi za potencialne delodajalce (sedanje in bodoče). Z zgodaj identificirano temo bomo laže prišli do ustreznega mentorja in se z njim kompetentnejše pogovarjali. Mentorji, ki so za našo temo najprimernejši, so namreč pozneje lahko že zasedeni. Zgodnja izbira nam tudi omogoča, da temo ponotranjimo, kar je za dobro diplomo bistvenega pomena.
  • Ambicioznost in izvedljivost sta posebej pomembna dejavnika, o katerih smo že govorili (glej podpoglavje 2.4 Izvedljivost). V tem pogledu se moramo po svojih najboljših močeh najprej odločiti sami, nato pa se je treba posebej skrbno pogovoriti z mentorjem, ki bo na svojem področju zagotovo znal oceniti, predvideti in opozoriti na morebitne izvedbene težave.

 

<< Nazaj Naprej >>